Туристичка организација општине Шид

baner-turizam koc

baner-turizam-ilijanum

IMG 5e42b2c09bc071664516583787b16976 V

baner-turizam-dom zdravlja

baner-turizam sidski portal

Завршена XVII "Сремска куленијада" у Ердевику

У суботу, 04. јуна 2016. године одржана је XVII "Сремска куленијада" у Ердевику у организацији Сремске привредне коморе, МЗ Ердевик и Општине Шид, уз суорганизацију Туристичке организације Шид и Културно образовног центра Шид. Овогодишњу манифестацију обележили су рекордан број пријављених такмичара (125), излагача (150) и oko 7000 посетилаца, док је у програмском делу наступило преко 700 учесника. 

kulenijada4

На самом почетку званичног дела манифестације, присутнима су се обратили Председник Скупштине општине Шид Велимир Ранисављевић и помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић, након чега је уследило проглашење победника.

Стручна комисија је, од пријављена 125 узорка прогласила најбоље у две категорије и то: кулен у вештачком омотачу, где је треће место освојио Џмура Дамир, друго Џмуира Владимир, а прво место Душан Ивошевић док су најбољи у категорији кулена у природном омотачу ове године били: Лемаић Младен (треће место), Лемајић Константин (друго место) и Душан Ивошевић (прво место). Апсолутни победник XVII "Сремске куленијаде" је Душан Ивошевић из Сремске Митровице.

Победницима је успех честитала и поздравила све присутне српска филмска, телевизијска и позоришна глумица, звезда југословенске кинематографије и рођена Ердевичанка, Мира Бањац. 

kulenijada3

"У загрљају кулена и вина" не би било комлетно да се у оквиру манифестације није одржавало и такмичење винара у организацији Удружења виноградара и винара из Ердевика. Од пријављена 64 узорка вина и ракије стручна комисија којом је председавао Јован Попов, прогласила је најбоље у три категорије: бело вино - Михаил Довичин из Кулпина, црвено - Подрум Шкрбић из Нештина а за розе - Пера Сокол из Ердевика. За апсолутног победника проглешен је Подрум Шкрбић из Нештина, док је најквалитетнију ракију имао Јанко Ломјански из Ердевика. 

Богат културно уметнички програм за који се побринуо Културно образовни центар Шид, омогућио је посетиоцима да уживају у разноврсности културе и традиције сремког поднебља, али и других региона кроз наступе фолклорних група из Ердевика, Шида, Вишњићева, Кузмина, Љубе, Босута, Бачинаца, Салаша Црнобарског, Бечеја, Вере, Сремске Митровице, Бијељине, Брчког, Раковице, Сремске Раче и Велиног Села. Програм се завршио концертом групе "Валентино" и ватрометом.

kulenijada6

Како би обогатили забавни део програма, организатори су ове године приредили и низ наградних игара за посетиоце и излагаче и то: такмичење у брзом једењу кулена, награде за најуређенији штанд, највеселију екипу на штанду и најбољи дечији цртеж на тему "Куленијада у Ердевику". 

kulenijada2

За време трајања манифестације, због великог броја организованих посета, Туристички инфо центар у Шиду је радио цео дан, док су сви који су индивидуално посетили ову манифестацију могли да добију информације о туристичким производима, смештају и културно-историјским локалитетима на штанду Туристичке организације Шид. Захваљујемо се групама из Сурчина, Земуна, Азање, Младеновца и Новог Београда на организованом излету и радујемо се нашем поновном сусрету.

kulenijada1

Ко је пропустио овогодишњу Сремску куленијаду, нека прву суботу у јуну за наредну годину резервише за посету Ердевику.

Видимо се наредне године у исто време на истом месту!

банер