Туристичка организација општине Шид

baner-turizam koc

baner-turizam-ilijanum

IMG 5e42b2c09bc071664516583787b16976 V

baner-turizam-dom zdravlja

baner-turizam sidski portal

Централна свечаност обележавања националног празника Русина у Републици Србији

Централна свечаност десетог по реду обележавања националног празника Русина у Републици Србији одржаће се у суботу 14. јануара 2017. године у Бикић долу, у организацији Завода за културу војвођанских Русина, Националног савета русинске националне мањине, локалне самоуправе и КПД "Иван Котљаревски" из Бикић дола.

nacionalni dan rusina

 Најзначајнија манифестација Русина и русинске заједнице на овим просторима окупиће велики број учесника, представника државних, покрајинских и локалних заједница, као и представнике најзначајнијих русинских установа, институција и удружења.

Поводом Националног празника одржаће се промоција монографије о Русинима у Бикић долу, две изложбе слика, благодарна литургија и Свечана академија која ће се одржати у сали Културно-образовног центра Шид.

Национални празник Русина установљен је на основу историјског датума 17. јануар 1751. године, када је администратор коморских поседа Бачке Ференц Јосиф де Реди потписао уговор о насељавању 200 породица Русина из Закарпатске области Украјине у Крстур.

банер