Туристичка организација општине Шид

Чланци

72. годишњица пробоја Сремског фронта

12. априла 2017. године обележиће се 72. годишњица пробоја Сремског фронта. Церемонија полагања венаца и одавање државних и војних почасти одржаће се на Спомен обележју Сремски фронт са почетком у 11 часова. У цркви Свети Стефан Штиљановић, на спомен обележју, одржаће се парастос са почетком у 10 часова.

sf 2017

 Сремски фронт је отворен након ослобођења Београда октобра 1944. године и трајао је пуних пола године све до коначног пробоја 12-тог на 13. април 1945. године. За време ове веома дуге и исцрпљујуће борбе учествовало је преко 250 000 војника, како са Немачке стране и њихових савезника, тако и са стране антифашистичких снага. 

sf 20173

sf 20174

Споме обележје "Сремски фронт" изграђен је порде ауто-пута Београд-Загреб, поред саме обале реке Босут, на само граници републике Србије и Хрватске. Својом величином и грандиозношћу спада у спада у ред највећих и најлепших спомен паркова, не само на територији Републике Србије, већ и шире. Комплекс се састоји из три целине које су међусобно повезане: "Сабиралиште", "Алеја Части" и Војни музеј.

sf 20172

Спомен обележје "Сремски фронт" је композиција чији садржај трајно подсећа све генерације на једну од највећих и најодлучнијих битака Другог светског рата. 

sf 20171

С обзиром на важност овог фронта за ток Другог светског рата и велики број жртава, позивамо Вас да заједно одамо пошту страдалима.

банер