Туристичка организација Шид са суизлагачима 22.септембра 2018. учестоваће на "Фестивалу српске трпезе" која ће бити организована на Калемегдану.
По први пут се на једном месту окупљају победници разних фестивала Србије, који добијају прилику да још једном прикажу своје производе и презентују своју манифестацију и то у срцу Београда под пуном медијском пажњом.
Циљ манифестације је допринос очувања нашег гастрономског наслеђа и да презентујемо културу обедовања овдашњих просора. Такође жеља је да овај фестивал прерасте у традиционалну манифестацију. Да фестивал, као вишечулни догађај, учини објединитељски искорак у представљању наше трпезе као истинског српског туристичког бренда. Храна поред чулног и естетског, носи и духовни доживљај. Најуочљивији пример тога је крсна слава (једини елемент нематријалне културне баштине Србије, уписан на Унескову Репрезентативну листу) која је нераздвојива од српске трпезе. Иначе је велики део нашег културног наслеђа везан за храну, од обичаја, грнчарије, алатки, до огњишта око којих се окупљала цела породица. Овим фестивалом ће се представити многи ужитци наше трпезе, која је обогаћена утицајима медитеранске Византије и хладне Русије, исламског оријента и Хазбуршке средње Европе.
ДОГАЂАЈ ће трајати један дан (22.09.2018.) од 11:00 до 21:00 часа, и то тако да се упоредо одвија више активности у излагачком, такмичарском, едукативном и културном-забавном програму.
1. Излагачи ће имати своје штандове сајамског типа и то тематски обједињене тако да обухвате широку палету понуде наших крајева. Специјалитете одређених регија прате и пића из тих крајева. Излагаче ће надопунити штанд дунавских аласа. Презентација крсних колача и погача са разним врстама хлеба отвара пекарску тему на коју се надовезују посластичари, па медари.Монаси метоха Хиландара представљају монашку трпезу-Агапе
и српски пост кроз векове.
2. Такмичарски део обухвата ресторане националне кухиње које представљају врхунски
домаћи кувари из различитих регија и ревијални такмичарски део, где се врши избор
„најспецијалитета“ Србије за ову годину и то кроз надметање актуелних првака и
уваженијих такмичара са различитих манифестација у Србији.
Жеља организатора је да једном месту окупи и најбоље представнике српске кухиње који ће
представити различите укусе наших крајева. Храна ће се доносити
полуспремљена, а на лицу места ће се довршавати и аранжирати. Сваки такмичар ће моћи
свој павиљон означити, украсити и избендирати онако како сматра да најбоље представља
свој ресторан и крај из ког долази.
3. Едукативни програм ће имати свој простор. Кључни део едукативног програма је
наступ тимова састављених од младих из различитих образовних установа у којима уче о
тајнама добре трпезе. Младе наде ће се такмичити у припремању хладног предјела
користећи се само основним кухињским прибором. Материјал за припрему предјела
ученици ће моћи узети по избору од излагача, док ће један део припремити организатор.
Време за припрему су два школска часа, а после тога судијски тим оцењује изложене
креације.
4. Културно-забавни програм ће се одвијати на бини са озвучењем и свeтлoсним
систeмимa, уз наступање различитих еминентних уметника који ће публици приближити
традицију, историју и дух нашег народа. Док траје такмичење на бини ће наступати и
културно уметничка друштва, која ће већином представљати крајеве одакле долазе
такмичари.
Срж самог фестивала који и поред посебности да се по први пут на једном месту
окупљају разни победници локалних манифестација, садашњи велемајстори српске
кухиње, као и младе наде српског кулинарства, ипак носи дешавање сабрано у
славској трпези кроз векове, кнежевој вечери и венчању са све свадбарском трпезом
из златног српског средњег века. Предвиђено је да та три перфоманса теку кроз догађај
и пруже слику лепих момената који су обележавали животе наших предака, а и данас
јасно одређују и нас и нашу стварност.
Редослед догађања је следећи:
- у 11 часова отварање фестивала уз представљање свих учесника
- у 12 часова је почетак такмичења за куваре и ученике
- у 15 часова средњевековна свадба у поставци ТО Крушевац
- у 17 часова српска слава
- у 18 часова Кнежева вечера
- у 19 часова проглашење победника и врхунац забавног програма до 20:30