Туристичка организација општине Шид

baner-turizam koc

baner-turizam-ilijanum

IMG 5e42b2c09bc071664516583787b16976 V

baner-turizam-dom zdravlja

baner-turizam sidski portal

Завршени "39. Вишњићеви дани"

Синоћним концертом основне музичке школе "Филип Вишњић" и доделом награда по литерарном конкурсу у Народној библиотеци "Симеон Пишчевић" свечано су завршени 39. по реду Вишњићеви дани, који су ове године трајали од 18.10.до 22.10.2018.године.

вишњићеви дани

Отварање 39. ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА 18.10.2018. започело је подизањем заставе Филипу Вишњићу и промоцијом часописа Шидина бр. 16 - Тема броја: Бошко Петровић у Народној библиотеци  “Симеон Пишчевић” у Шиду.

Присутне је забављао гуслар Школе гусала „Сандић“ из Београда Петар Манојловић и хор Гимназије „Сава Шумановић“ а гост је био Урош Дојчиновић, мајстор гитаре. Другога дана манифестације одржано је Књижевно вече чланова Књижевне заједнице Шид „Вишњићу у походе“ – Вишњићево у Етно кући у Вишњићеву.Гости су били Бојан Бабић(клавир) и Драгана Глувња Бабић(вокал).

вишњићеви дани 1

Трећега дана одржан је парастос у цркви Св Николе у Вишњићеву и полагање ванаца на гроб Филипа Вишњића у Вишњићеву. После тога директор Културно Образовног центра Срђан Малешевић свечано је отворио  библиотеку у оквиру етно поставке "Филип Вишњић" у Вишњићеву. Овом приликом етно поставка Филип Вишњић коју чува и о којој брину жене из удружења "Филип Вишњић", добила је гусле захваљујући Александру Шевићу из Нове Пазове који је рестауирао старе гусле. Од сада ће туристи и посетиоци ове етно поставке моћи да се опробају у свирању овога инструмента.

Уметнички програм испред споменика Филип Вишњић у Вишњићеву одржан је уз учешће:
Певачко друштво „Дрина“
Основна школа „Филип Вишњић“ из Вишњићева
СКУД „Свети Сава“ 
Хор Гиманзије „Саве Шумановића“ Шид
Гуслари Зоран Јелић и Свевлад Симанићвишњићеви дани 2

У вечерњим сатима одржана су Вишњићева Књижевна сусретања у просторијама Галерија слика Сава Шумановић и у Музеју наивне уметности "Илијанум".Поред чланова Књижевне заједнице Шид учествовали су и гости књижевници из целе Србије, Републике Српске и Хрватске. Вишњићеву награду за књижевност добио је књижевник Благоје Баковић из Врбаса. У категорији за животно дело награду је освојила Љиљана Јовановић, песникиња из Беркасова, а у категорији младих до 30 година награду је освојила Татјана Ваљевац.

вишњићеви дани 3

21.октобра одржана је свечана академија посвећена Филипу Вишњићу и додела ВИШЊИЋЕВИХ НАГРАДА. У програму су учествовали:

Беседник Слађана Миленковић
Гуслар Зоран Јелић
Миша Близанац и Академско певачко друштво „Просветитељи“
Градски хор
Глумци АП „Бранислав Нушић“ Шид

банер