Туристичка организација општине Шид

Ердевик

Смештено на обронцима Фрушке горе а са друге стране пространством равнице, налази се једно од најлепших села у Војводини, Ердевик.. Надалеко је познат по својој лепоти и мултикултуларности. Поседује многа природна богатства, шуме, ливаде, бројне изворе, бању ,,Кулина“ и језера ,,Мохарач“ и ,,Брује“ који су прави избор за одмор, дружење и пецање.

Налази се на троуглу између Илока, Сремске Митровице и Шида а први пут се помиње 1351.године.

Ердевик је познат по кулену и вину, те је организована туристичко-гастрономска манифестација ,,Сремска куленијада“ која носи мото ,,У загрљају кулена и вина“ и сваке године окупља велики број људи, како мештана, тако и туриста из земље и иностранства.

Прва асоцијација на Ердевик је свакако вино и Ердевичка винарија а прва лоза је засађена давне 276.године у време цара Проба.

Центар села краси осмогодишња основна школа ,,Сава Шумановић“, Дом културе, месна канцеларија, амбуланта, пошта, словачки дом, два дивна столетна парка кроз који се иде пространом стазом,поред које су смештене клупе за одмор и три цркве-Српска православна црква, Римокатоличка и Словачка евангелистичка црква. Ловиште ,,Ворово“ је ограђени део у оквиру НП Фрушке горе и главно место које скупља љубитеље лова на дивљач.

Ердевик је богат разним удружењима- у.г. ,,Брује“; у.г.,,Буђење“; удружења пчелара, винара и ловаца, боћарски клуб а сви раде у истом циљу, на развоју и промоцији села. Стогодишњи фудбалски клуб ,,Слога“ скупља љубитеље спорта разних генерација. Мештани се углавном баве пољопривредом и виноградарством.

 

ERDEVIK село

банер