Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна МНУ Илијанум

МУЗЕЈ НАИВНЕ УМЕТНОСТИ - ''ИЛИЈАНУМ'' - Шид

Адреса: Светог Саве 5, Шид
Тел/фаx: +381 22 715 - 418
www.mnuilijanum.rs


Музеј носи назив по шидском сликару – наивцу Илији Башичевићу – Босиљу (1895 – 1972) који је од 1963. године излагао на бројним самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству. Башичевићеве слике налазе се у бројним домаћим и иностраним галеријама и музејима која прикупљају дела уметности наиве.

mnu4

 

Основну школу похађао је у Шиду ( у то време она је трајала четири године). По завршетку школовања укључио се у рад на породичном имању. Готово цео свој живот Илија се бавио земљорадњом и сточарством. За време Другог светског рата са своја два сина борави у Бечу и тада обољева од туберкулозе.

По завршетку рата, породица остаје без земље. Губитак земље, као и нарушено здравље, које га је спречавало да ради теже физичке послове, доводе Илију  у ситуацију да има слободног времена које , као човек који је био изузетно вредан, мора нечим  да испуни. 1957. године настаје прва Илијина слика – кућни свеци Кузман и Дамјан. У почетку је Илија радио цртеже и гвашеве, да би временом почео да слика уља на различитим материјалима ( дрво, платно, лесонит, картон, стакло, секурит.)

mnu 3

Опус Илије Башичевића Босиља може се разврстати у неколико већих тематских целина: најбројније су слике са мотивима из Библије ( нарочито Стари завет и  Откровење Јованово ), потом следи циклус инспирисан српским народним епским песмама, митовима и легендама. Циклус Илијада, назван по уметнику, а не по Хомеровом епу, уметников је обрачун са људском глупошћу, дволичношћу и лицемерјем. Бројан је и циклус са ликовима из животињског света у коме су најбројније птице, нарочито паунови, али и нестварна бића са људским телима и животињским главама и обрнуто.На послетку следи циклус везан за летећа, астролошка бића.

Карактеристика Илијиног сликарства је, пре свега, да оно није дескриптивно . Оно је најчешће алегорија, врло слојевита. Код Илије нема перспективе, позадине слика су углавном једнобојне, врло ретко испуњене благо таласастим линијама ( уметник их је називао ,,паје,, ). Најупечатљивије на његовим сликама је свакако двоглавост или дволичност фигура, како људских, тако и животињских.

mnu2

Сам уметник то објашњава  речима да се он лично у току свог живота уверио да су сва божија створења на овом свету марамице са два лице, да једно лице приказују пред светом, а друго, право крију и само ретки имају прилику да га виде. На Илијиним сликама посматрач није сигуран да ли гледа у представу анђела или савременог космонаута, цара Лазара или краља Илијине Илијаде, домаће, дивље или апокалиптичне животиње. У тумачењу његових слика често нам помажу називи које је он сам давао својим сликама.

Илија Башичевић Босиљ преминуо је 14.маја 1972.године у Шиду

На Трећем Тријеналу наивне уметности у Братислави 1972.године, Илији је постхумно додељено признање међународног жирија за достигнућа на плану наивне уметности.

2007.ГОДИНЕ ЧАСОПИС RAW VISION ( ДОБИТНИК НАГРАДЕ УНЕСКА ЗА НАЈБОЉИ ЧАСОПИС О УМЕТНОСТИ НА СВЕТУ ) УВРСТИО ЈЕ ИЛИЈУ БАШИЧЕВИЋА БОСИЉА У 50 ВОДЕЋИХ УМЕТНИКА ТЗВ. АУТСАЈДЕР АРТА У  СВЕТУ

 


Радно време:

понедељак – петак од 8 до 18 часова,
суботом од 9 до 15 часова


Цена улазнице: 100,00

Почетак МНУ Илијанум