Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Тврђава у Моровићу

Твђава Моровић – Моровић

Тврђава је саграђена половином 12. века и за њу се сматра да је мађарски град из 1154. године који је био својина деспота Ђурђа

 

По неким ауторима, град је нешто млађи, саграђен 1332.године по налогу мачванског бана Јована Маротија. Тврђава је имала две куле. Утврђење је изграђено од опеке, бедемски зидови су прилично масивни са дебљином од око 2 метра. На спољашњим зидовима (висине око 2,5м) јасно су видљива спољна ојачања.

morovic1 tvrdjava

До сада на овој тврђави нису вршена археолошка истраживања. Она лежи на повишеном терену где се Студва улива у Босут. По свему судећи, узвишење на коме лежи тврђава настало је на вештачки начин, дакле насипањем, а некадашња тврђава је била неупоредиво већа од ове данашње (заузимала је већи простор, по свему судећи и оно место где се данас налази и православна црква).

 

 У своје време тврђава је била опкољена каналима са свих страна, док је данас један од канала засут. Заправо, сасвим је вероватно да Студва није имала онај ток који данас има и да су је на вештачки начин усмерили на садашњи ток.

 

Постоји и легенда о тајним ходницима испод тврђаве, па чак и испод Босута. Оно што може посебно да задиви код тврђаве, јесу њене чврсте зидине којима векови и стална присутност воде нису успели да науде.

 

Ви сте овде: Насловна Тврђава у Моровићу