Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Тврђава у Моровићу

Тврђава Моровић – Моровић

Тврђава Моровић је средњовековно утврђење и варош на ушћу Студве у Босут, у атару села Моровић, у општини Шид. Сазидана је после 1332. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.
 
morovic1 tvrdjava
 
Тврђава је подигнута по налогу мачванског бана Јована Маротија. Кратко време било је у поседу деспота Ђурђа Бранковића, а онда прелази у угарске руке, до доласка Турака.Основа утврђења је трапезаста, грађена од опеке. На сачуваним угловима, окренутим Босуту, нема кула, док према Weigel-овој карти из 1699. године пред утврђењем се виде два канала са мостовима и кулама које су вероватно постојале на друга два угла. Бедемски зидови, дебљине око 2 метра, очувани су у висини 2–2,5 метра, са делимично видљивим спољним ојачањима – контрафорима. Изван утврђења налази се црква посвећена Светој Марији, са звоником чији су отвори урађени у облику крстообразних пушкарница. Око цркве је касносредњовековно гробље.
 
Tvrđava Morović
 
Тврђава Моровић је запустела после турских освајања и до сада нису вршена ни археолошка ни архитектонска истраживања.

Постоји и легенда о тајним ходницима испод тврђаве, па чак и испод Босута. Оно што може посебно да задиви код тврђаве, јесу њене чврсте зидине којима векови и стална присутност воде нису успели да науде.

 

Почетак Тврђава у Моровићу