Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Цркве ЦРКВА СВ. ПЕТРА И ПАВЛА - Беркасово

ЦРКВА СВ. ПЕТРА И ПАВЛА – Беркасово

Период градње: 1776/1778

 

Изведена је у маниру барока, између 1766 и 1778.године. Конципирана је као једнобродна црквена грађевина са полукружном олтарском апсидом на истоку. Високи звоник, наглашене лимене капе покајних форми накнадно је призидан уз западну фасаду. Складну и смирену фасадну декорацију чине прислоњени пиластри и профилисан кровни венац. Репрезентативан вишеспратан иконостас, богато украшен барокно-покајним мотивима, рад је непознатог уметника.

 

spc-berkasovo

 

Дуго се сматрало да је аутор зидне сликане декорације из 1787. Кузман Коларић, плодан познобарокни сликар-декоратер. Новија истраживања указују на Андреју Шалстиста из Новог Сада, чији је потпис пронађен и на иконостасу манастира Привина Глава, такође приписиван Коларићу. Током времена сликарство олтарске преграде беркасовачке цркве је претрпело знатне промене различитим преправкама. За израду живописа ангажован је 1862.године Павле Чортановић.

 

Богородични и митрополитски престо украсио је иконама Светозар Поповић 1910.године а конзерваторски радови су изведени 1982.

 

Почетак Цркве ЦРКВА СВ. ПЕТРА И ПАВЛА - Беркасово