Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Цркве ЦРКВА СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛ - Моловин

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА – Моловин

 

Моловин је последње село на северу Срема према граници са Хрватском. Налази се недалеко од Шида, три километра удаљен од пута Шид-Илок. Ово сремско место у туристичким водичима помиње се пре свега због иконостаса сеоске цркве посвећене светом архангелу Гаврилу.

 

 

 

Реч је о уметничком делу европског значаја које се налази под заштитом државе. Храм Св. Архангела Гаврила у Моловину саграђен је 1801.године на месту старије цркве која се помиње у извештају Карловачке епархије из 1756.године. Припада барокно класицистичком стилу.

 

Сликана декорација иконостасне преграде израђена је 1772.године за цркву у Товаришеву, рад је Јована Четиревића Грабанова, члана велике сликарске породице пореклом из Грабова код Охрида. Четиревић је често називан „барокним зоографом“, а моловниски иконостас је његов најранији познат рад. Сматра се да је исте године настала и према оцени историчара уметности „виртуозно изведена чипкаста резба иконостаса“.

 

Иконостас је после II светског рата оскрнављен, а пре неколико година са њега су украдене две иконе. Према подацима Републичког завода за заштиту споменика културе, конзерваторски радови изведени су у три наврата од 1970. до 1982.године.

 

Како је иконостас стигао из Бачке у Срем? Заслуга припада царским властима у Бечу, које су одобриле да се у Товаришеву сагради већа црква, па је иконостас припремљен за мањи храм завршио у Моловину.

 

 

Почетак Цркве ЦРКВА СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛ - Моловин