Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Руски двор

РУСКИ ДВОР – Шид

 

Руски двор је, у ствари, летња владичаска резиденција, а прва намена му је била управна зграда за имање дато на коришћење Крижевачкој епархији од стране Марије Терезије. Зграда у барокном стилу је завршена 1780.године.Зграда као непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја.

 

ruski dvor

 Крижевачка бискупија је основана 1777. године, а од 1920. године па све до 2002. године у згради је био манастир сестара Василијанки, а у послератним годинама сиротиште и интернат. Почетком треће деценије 20. века ту је основан самостан гркокатоличких редовница (Русина), док је за време Другог светског рата у згради била смештена партизанска болница. После рата се у згради „Руског двора“ налазила музичка школа, док је данас то поново самостан гркокатоличких редовница.

У оквиру правоугаоне једноспратне грађевине типичне за другу половину 18.века, пројектована је црква смештена у јужном тракту. Скромно обрађено зидно платно рашчлањено је кордонским венцем, плитким пиластрима и профилацијом која наглашава главни улаз. Поред стрмог четвороводног крова, посебан акценат композицији даје богатије обликовани забат над улазом у цркву и барокни звоник указујући својом издвојеношћу на намену овог дела зграде.

Почетак Руски двор