Туристичка организација општине Шид

tvrdjava-morovic

 • МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА У МОРОВИЋУ

  Општина Шид организоваће и ове године манифестацију „Михољски сусрети села“, у Моровићу, 8. октобра 2022. године.
  Манифестација, подржана од Министарства за бригу о селу, почела је прошле године, када је учествовало чак 961 село, међу којима и наши Кукујевци. Ове године учествује 1.289 села, са преко 150.000 учесника и посетилаца.
  miholjski 1
 • Тврђава у Моровићу

  Тврђава Моровић – Моровић

  Тврђава Моровић је средњовековно утврђење и варош на ушћу Студве у Босут, у атару села Моровић, у општини Шид. Сазидана је после 1332. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.
   
  morovic1 tvrdjava
   
  Тврђава је подигнута по налогу мачванског бана Јована Маротија. Кратко време било је у поседу деспота Ђурђа Бранковића, а онда прелази у угарске руке, до доласка Турака.Основа утврђења је трапезаста, грађена од опеке. На сачуваним угловима, окренутим Босуту, нема кула, док према Weigel-овој карти из 1699. године пред утврђењем се виде два канала са мостовима и кулама које су вероватно постојале на друга два угла. Бедемски зидови, дебљине око 2 метра, очувани су у висини 2–2,5 метра, са делимично видљивим спољним ојачањима – контрафорима. Изван утврђења налази се црква посвећена Светој Марији, са звоником чији су отвори урађени у облику крстообразних пушкарница. Око цркве је касносредњовековно гробље.
   
  Tvrđava Morović
   
  Тврђава Моровић је запустела после турских освајања и до сада нису вршена ни археолошка ни архитектонска истраживања.

  Постоји и легенда о тајним ходницима испод тврђаве, па чак и испод Босута. Оно што може посебно да задиви код тврђаве, јесу њене чврсте зидине којима векови и стална присутност воде нису успели да науде.

   

банер