Манифестација "Сремски свињокољ и кобасицијада" се традиционално одржава сваке године, другог викенда у фебруару. Ове године манифестација ће се одржати 09. и 10. фебруара 2019. године.
Програм манифестације 22. Сремска кобасицијада и свињокољ:
Датум одржавања манифестације: 09.02.2019. – 10.02.2019.
Место одржавања манифестације: Спортска Хала Шид, Словачки Дом Шид
ПРОГРАМ 1. ДАН – СУБОТА 09. Фебруар
11:00 часова – дочек гостију; отварање манифестације
11:30 часова – такмичење у обради меса (контакт особа за пријаву: Станислав 063556180)
12:00 часова – такмичење у прављењу кобасице (Контакт особа за пријаву: Горан 0643189391) –Котизација 5.000,00 дин. По екипи (екипу чине најмање 3 члана)
14:00 часова – такмичење у брзом једењу кобасице
17:00 часова – проглашење победника у свим категоријама
Од 12:00 часова за све заинтересоване госте и посетиоце има организован ручак у сали Словачког дома у Шиду (Улица Светог Саве 76), пон цени од 500,00 дин. Контакт особа Горан 0640471379
Од 19:00 часова за све заинтересоване госте и посетиоце има организована вечера у сали Словачког дома у Шиду (Улица Светог Саве 76), пон цени од 500,00 дин. Контакт особа Горан 0640471379
Током целог дана и у вечерњим часовима у Словачком дому биће организована музика уживо
Суве ферметисане кобасице можете предате у словачком дому у Шиду у суботу 09.02. од 14:00 до 20:00, и недељу 10.02. од 09:00 до 13:00
ПРОГРАМ 2. ДАН – НЕДЕЉА 10. Фебруар
09:00 – 13:00 часова – пријем узорака сувих кобасица
13:00 – 18:00 часова – оцењивање квалитета сувих сремских кобасица
19:00 часова – свечана свињокољска вечера и проглашење победника уз музику уживо (улазница 1.500,00 дин)
ЗА ИЗЛАГАЧЕ (ШТАНДОВЕ)
Заинтересовани излагачи могу се јавити на број телефона: 062541758 Дејан
Историјат манифестације:
Прва кобасицијада је одржана 1996. године, а учесници су се такмичили у дисциплини "најбоља сува домаћа кобасица". Почев од 2005. године, организатор је ову манифестацију проширио, тако да траје два дана.У програм је уврштен и свињокољ. То је такмичење у брзом клању и обради меса, које се организује првог дана манифестације, а други дан је традиционално остао за такмичење у изради најбоље суве домаће кобасице.Садашњи рекорд у клању и брзој обради је 4 минута и 20 секунди, што значи да је толико времена потребно да екипа обради месо једног бравца и напуни прву кобасицу, што вероватно представља резултат за Гинисову књигу рекорда.