Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Долина шлемова

ДОЛИНА ШЛЕМОВА – Беркасово

Назив Долина шлемова овај део Војводине добио је још педесетих година прошлог века, када су пронађени значајни делови војне опреме који су припадали римским војницима. Били су више него раскошни, са златним оплатама, па, иако су слични шлемови налажени и у Мађарској, Румунији и Холандији, у свету науке су добили назив „шлемови типа Беркасово“.
Како објашњава археолог др Мирослав Вујовић, пола века касније, 17 километара југоисточно од Сремске Митровице, у атару села Јарак, мештани наилазе на још један спектакуларан налаз.
 
Од пронађених римских шлемова, на територији некадашње Паноније, свакако се по лепоти, украсима и очуваности издваја један од два шлема нађена у околини Беркасова.

 Два најзначајнија предмета, раскошни позлаћени касноримски шлемови, донети су у Музеј Војводине 1955. године из Беркасово. Њих је власница њиве случајно окрила током орања. Потоњим сондажним ископавањем констатовано је да су шлемови чинили део оставе, заједно са два сребрна окова за појас, једном цевчицом од сребрног лима, једном сребрном гајком за ремен, неколико фрагмената гвожђа и позлаћеног сребрног лима. Шлемови су израђени од кованог гвожђа, превученог танким сребрним позлаћеним лимом, а претпоставља се да су имали кожну подлогу. Раскошнији од два шлема додатно је украшен имитацијама драгог камена смарагда, и полудрагог камења оникса и калцедона, изведеним у стакленој пасти и постављеним у лежишта различитог облика. Од посебног значаја су натписи на грчком и латинском језику, за које постоје бројна тумачења.Анализама је утврђено да датирају са почетка 4. века. 

slem

У европским областима, које су се налазиле у одређеним периодима под римском влашћу, до данас је пронађен мали број шлемова овог типа. Према орнаментици издвајају се управо шлем 1 из Беркасова и будемпештански шлем, а њихова сличност, као и сам начин украшавања, били су предмет бројних научних расправа. Очигледна скупоценост израде говорила је о томе да су власници ових шлемова морали били личности из високог друштва, истакнуте војсковође, људи са високим положајем у војсци или чак владари.
 
Мање раскошан шлем из Беркасова на себи носи натпис VICIT [LIC]INIANA, који је археолозима помогао да га датују на почетак ИВ века, у време када су се око римског престола борили будући цар Константин Велики и његов противник Лициније. Од 308. године, када је Лициније постао август, два цара су владала заједно, да би убрзо започели љуту борбу за престо, која се завршила Лицинијевим поразом и погубљењем. Према једном тумачењу, шлемови су могли бити закопани приликом повлачења Лицинијевих трупа према Сирмијуму, односно после битке која се одиграла код Цибала (данашњих Винковаца). Према другом тумачењу, заснованом на постојању касније додатог натписа на грчком језику, шлемови су могли бити у употреби током дужег времена и потом бити закопани у било којем тренутку немирног IV века у римској ровинцији Другој Панонији (Panoni Secunda).
 
download
 

 

Почетак Долина шлемова