Туристичка организација општине Шид

Адашевци

Адашевци су насеље у Србији у Сремском округу у општини Шид. Село се налази на 5 км јужно удаљено од Шида са којим је повезано асфалтним коловозом, железничком пругом и пешачко-бициклистичком стазом.

Великим делом на западној страни граничи се са реком Босут. Својим географским положајем имају велике могућности за развој туризма. Адашевци се први пут под тим именом помињу 1584. године. У близини села налази се међународни ауто пут и индустријска зона., као и Спомен обележје ,,Сремски фронт“ које је посвећено жртвама Другог светског рата.

У центру села налази се осмогодишња школа која је најстарија у Срему. Школа је створена 1733. године а прва школска зграда подигнута је 1777. године. Поред школе, село краси и Дом културе, библиотека и православна црква која је саграђена 1726. године и освећена 1729. године а у потпуности завршена 1813. године. Највећи број младих окупља ФК ,,Граничар“ који је основан 1924. године, а изграђено је и фудбалско игралиште ,,Браћа Јеремић“. Мештани се окупљају у Удружењу ловаца и Удружењу жена ,,Опанчићи“. Насеље Адашевци се простиру на површини од 53,6 км2 а становници се у највећем броју баве пољопривредом.

Из Адашеваца потиче Георгије Магарашевић, познати српски културни радник, историчар, књижевник, књижевни критичар, професор гимназије у Новом Саду, покретач и први уредник часописа ,,Сербска летопис“.

ADASEVCI 1 scaled

банер