Туристичка организација општине Шид

Календар манифестација

Манифестације општине Шид

 

Општина Шид, најзападнија општина сремске равнице, место је где се преплићу историја, култура, гастрономија, традиција и њене природне лепоте. Поред великог природног и културно историјског богатства, веома значајне за развој туризма су бројне манифестације које се овде одржавају. Оне својом дугом традицијом, атрактивношћу програма и амбијента одржавања представљају важан сегмент туристичке понуде општине. Манфестације су разноврсног карактера, са богатим садржајем у циљу забаве, рекреације, чувања културе и традиције, дегустације хране и пића и као такве привлаче велики број посетилаца. Манифестације општине Шид унапређују њену туристичку понуду и најбоља су промоција насеља у којима се одржавају.

Гастрономске манифестације чине велики део добро посећених манифестација општине Шид. Гарантована је добра забава, уз квалитетну храну и пиће. Познате су Сремскa кобасицијада, Шидска кобасицијада, Сремска куленијада и Срем клоб коб фест. За страствене љубитеље, произвођаче и дегустаторе вина ту су Сремска Винијада и Винарске ноћи у оквиру Шидског културног лета.

Бројне су и спортске манифестације, за све оне који воле спорт и рекреацију. Неке од њих су: МТБ Шидски маратон, Мото сусрет, Бициклистичка трка „Улицама Саве Шумановића“, Међународна кајакашка регата „Станиша Радмановић“.

Поред гастрономских и спортских, у општини Шид одржавају се манифестације забавног, уметничког, етно и културног карактера у циљу разоноде, информисања, забаве и чувања сећања на живописну традицију и обичаје. Током свог трајања, манифестација Шидско културно лето нуди разноврстан програм, а поред ње издвајају се и Вишњићеви дани.

Један од најважнијих датума сваке године јесте 12. април, када се на спомен обележју „Сремски фронт“ одржава свечана церемонија полагања венаца чиме се достојанствено обележава годишњица Пробоја Сремског фронта. Церемонија је веома свечана и окупља велики број посетилаца – Представнике Владе Републике Србије, чланове СУБНОР-а, борце учеснике у II светском рату, потомке погинулих бораца, остале грађане Србије и земаља окружења.

Током целе године, посетиоци и становници општине Шид имају прилику да уживају у богатом програму ових манифестација, које пружају јединствен доживљај и могућност упознавања културе, традиције и живота у Срему, уз добар провод, те их свакако вреди посетити.

Шидска кобасицијада

Сремска кобасицијада

Сремска винијада

Обележавање годишњице Пробоја Сремског фронта

 Мото скуп

Сремска куленијада

Бициклистичка трка ,,Улицама Саве Шумановића"

МТБ Шидски маратон

Меморијална кајакашка регата ,,Станиша Радмановић"

Шидско културно лето

Винарске ноћи

Вишњићеви дани

Михољски сусрети села

Срем Клоб - Коб фест

 

банер