Туристичка организација општине Шид

Ви сте овде: Насловна Цркве ЦРКВА СВ. НИКОЛЕ - Шид

ЦРКВА СВ. НИКОЛЕ – Шид

Период градње: друга половина XVIII века

 

Монументална црква Св. Николе подигнута је у другој половини XVIII века. Висином брода и звоника као и габаритом превазилази сремске цркве тог времена. Концепцијом простора и обликовањем архитектонског украса припада савременим барокним решењима сакралног градитељства.

 

crkva-sv.nikolaja-sid

 

Једнобродна је грађевина с полукружном апсидом и високим призиданим звоником. Неуобичајене су једино сегментне извијене линије прозорских отвора на апсиди и бочнним зидовима брода. Наглашене висине храма потенциране су удвојеним издуженим пиластрима једноставних профилисаних капитела. Испод крова изведен је једноставан профилисан венац.

Спратност звоника наглашена је хоризонталним кордонским венцима, а висина и масивност потенцирани су угаоним плитким пиластрима са јединственим профилисаним капителима. Главни улаз је на западу, док се на јужном зиду налази бочни портал. Високи иконостас из друге половине XVIII века резбарен је у барокном духу са извесним покајним елементима. Винова лоза са грожђем, храстово лишће и ружини пупољци одвијају се око икона и стубова на иконостасу.

Митрополитски престо и певнице, столови и делови црквеног намештаја резбарени су као иконостас, што доприноси утиску јединственог и аутентичног барокног ентеријера храма. Иконостас је 1767.године осликао Григорије Николић, земунски сликар. Сомборски сликар Јован Недељковић био је позван да обнови иконостас 1825.године.

 

Статичка санација објекта урађена је 2006.године.

 

Почетак Цркве ЦРКВА СВ. НИКОЛЕ - Шид