Туристичка организација општине Шид

spomen-obelezje,

 • Обележено 70 година од пробоја Сремског фронта

  У суботу, 18. априла, свечано је обележено 70 година од пробоја Сремског фронта.

  1 proboj

 • Посета ученика и наставника Руске школе из Београда

  18. априла наставници и ученици Руске школе из Београда, предвођени директором школе, господином Александром Алексејевичем Христокјаном након присуствовању церемонији на спомен обележју Сремски фронт и полагања венца, посетили су Музеј наивне уметности "Илијанум" и Галерију слика Сава Шумановић у Шиду.

    

  1 ruska skola

   
 • Пројекат "Траговима Маршала" Промо видео

  Спомен обележје "Сремски Фронт" је део пројекта под називом "Траговима Маршала" културне руте која подразумева обилазак споменика из Другог Светског рата и има за циљ да повеже становнике три бивше државе како би створили заједнички туристички производ.

  У сврху прмоције урађен је промо видео који обухвата све локалитете који се налазе у поменутој културној рути.

 • Пролећне посете општини Шид

  Долазак пролећа привукао је велики број посетилаца у нашу општину.

  posete 20174

 • Промена радног времена на Спомен обележју Сремски фронт

  Обавештавамо све посетиоце Спомен обележја Сремски фронт, да ће водичка служба у зимском периоду радити од 07.00 до 17.00 часова. За све додатне информације о можете се обратити Туристичкој организацији Шид на број телефона +381 22 710 610 или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или директно водичкој служби на +381 22 737 303 или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

  sremski_front1

 • Промо видео-Природне лепоте Oпштине Шид

  Промо видео Природне лепоте Општине Шид

 • Регионални пројекат "Траговима Маршала"

  На спомен обележју „Сремски Фронт“ поред Адашеваца 01.10.2020. године, уприличен је скуп учесника регионалног пројекта „Пут балканских споменика“ којима су обухваћени споменици у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Туристичка организација Шид била је домаћин сусрета приликом којег је потписан Меморандум са туристичким агенцијама.

  foto sremski front spomen obelezje 01.10

 • Спомен комплекс Сремски фронт

  СРЕМСКИ ФРОНТ – Адашевци

   

  Спомен-парк „Сремски Фронт“ је знаменито место од изузетног значаја у Србији код села Адашевци у оквиру Општине Шид. На датом простору током ратних 1944-45. образован је Сремски фронт, највећа фронтовска операција на тлу Југославије у Другом светском рату.
   
  sf 2017
   
  Аутор постојећег комплекса је архитекта Мирослав Крстоношић чији рад је добијен путем конкурса чији председник је био професор архитекта Богдан Богдановић. Након конкурса изабрани су и коаутори, за ентеријер је био задужен вајар Јован Солдатовић, за пејзажно уређење проф др Милан Сапунџић. Сви релевантни подаци о самој градњи комплекса се налазе у књизи „Сремски фронт од битке до споменика".Данашњи спомен-парк налази се јужно од Шида, на око 5 km југозападно од села Адашеваца, чијем атару припада. Дати простор се налази на левој обали реке Босут, а непосредно северно од Ауто-пута Београд-Згреб, на 106-ом километру од Београда, са ког је једино доступан. Уз сам спомен-парк налази се и прва наплатна рампа у Србији после уласка на граничном прелазу „Батровци“.
   
  sf 20172
  Уочи завршних операција Југословенске армије за коначно ослобођење земље од фашиста Немци су, у циљу повлачења својих снага са југа Балкана, предузели стварање великог фронта у западном делу Срема, који је по томе и назван. Ратне операције на Сремском фронту су трајале 21. октобра 1944. до 13. априла 1945. године. Као њихов крај означено је ослобађање Западног Срема и Винковаца.
   
  Спомен-обележје посвећен Сремском фронту подигнут је 1988. године. Грађен је истовремено са подизањем дотадашњег пута Братство-Јединство у савремени ауто-пут. Током ратних 1990-их година споменик је оштећен. У раздобљу 2003-05. дошло је до делимичне обнове комплекса. Током 2000-их подигнута је православна капела.
   
  SREMSKI FRONT 9
   
  Спомен-парк „Сремски Фронт“ сачињен је од три целине:
   
  Сабиралишта са 70 вертикалних подзида у које су уграђене плоче са називима свих јединица које су учествовале у борбама на Сремском фронту и три рељефа на којима је приказан распоред наших и непријатељских одбрамбених линија;
  Алеје части, на којој је исписано 15.000 имена палих бораца Југословенске, Црвене и Бугарске армије; и
  Музеја који садржи скулптуре од гипса које је урадио Јован Солдатовић, и које се посматрају уз звучне и светлосне ефекте.

   

   

  У оквиру комплекса постоји сувенирница која ради сваки дан од 7-15 часова. Улазница за музеј се наплаћује.

   

  тел: +381 22 710 610
        

  Радно време: сваки дан од 07 – 15 часова, викендом за најављене групе посетилаца

  e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

   

 • Сремски фронт 2016

  Као и сваке године, 12. априла обележева се годишњица пробоја Сремског фронта на Спомен обележју Сремски фронт код Адашеваца. 

  sremski front

 • Туристички потенцијали општине Шид

  Савременим и динамичним приказом туристичких потенцијала општине Шид можете сазнати више о историјским, традиционалним, културолошким и природним вредностима наше општине. За све који уживају у путописним емисијама и који желе да сазнају више о општини Шид, нека ово буде смерница за даљи обилазак.

 • Холограм на Спомен Обележју "Сремски Фронт"

  У оквиру пројекта VicTour „Виртуелни и Културни туризам“ који је подржан од стране партнера Туристичка организација Војводине, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Економски факултет Суботица, Вуковарско-сријемска Жупанија и Туристичке заједнице Вуковарско-сријемске Жупаније,  на Спомен Обележју Сремски Фронт постављен је холограм.

  војник фронт1

банер